Siirry pääsisältöön

Puupellettien kotimainen tuotanto väheni vuonna 2023

Uutinen 20.3.2024

Puupellettejä valmistettiin Suomessa vuonna 2023 yhteensä 354 000 tonnia. Puupellettien tuonti väheni edellisestä vuodesta ja vientimäärä oli tilastohistorian pienin. Tiedot perustuvat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreisiin vuotuista pellettituotantoa kuvaaviin tilastotietoihin sekä Tullin ennakkotietoihin.

Kotimainen pellettituotanto laski viime vuonna kahdella prosentilla ja oli kaikkiaan 354 000 tonnia. 

Kotimainen pellettituotanto ei kasvanut investoinneista huolimatta. Metsäteollisuuden tuotannon supistuminen vähensi puupellettien valmistuksessa käytettävän sahanpurun, kutterinlastun ja muun kuorettoman sivutuote- ja tähdepuun tarjontaa, kertoo Luken yliaktuaari Markus Toikka.

Pellettejä tuotiin Suomeen Tullin tietojen mukaan 138 000 tonnia. Määrä väheni edellisvuodesta 26 prosenttia. Puupellettien vienti loppui lähes kokonaan ja väheni 97 prosenttia edeltävästä vuodesta. Pellettien vienti oli kaikkiaan vain 500 tonnia. Vuoden 2023 vientimäärä oli tilastohistorian pienin.

Venäjän tuontia korvattu Baltiasta ja Tanskasta

Vuonna 2023 Venäjältä ei enää tuotu puupellettejä Suomeen. Venäläiset pelletit kattoivat aiemmin merkittävän osan kotimaisesta kulutuksesta. Vielä vuosina 2019–2021 Venäjän osuus oli kolme neljäsosaa koko Suomen puupellettituonnista. 

Tullin ennakkotietojen mukaan vuonna 2023 puupellettien kolme suurinta tuontimaata olivat Viro, Liettua ja Tanska. Virosta pellettejä tuotiin 70 000 tonnia, Liettuasta 32 000 tonnia ja Tanskasta 25 000 tonnia. 

Nämä kolme maata kattoivat vuoden 2023 pellettien tuontimäärästä yhteensä 92 prosenttia ja jokainen niistä kasvatti määriään edeltävästä vuodesta. Venäjältä tuotua pellettimäärää Baltiasta ja Tanskasta tuotu pelletti ei ole kuitenkaan pystynyt täysimääräisesti korvaamaan, Toikka toteaa. 

Kotimaiset pelletit poltetaan valtaosin lämpö- ja voimalaitoksissa

Kotimaiset pellettivalmistajat toimittivat asiakkailleen 306 000 tonnia pellettejä vuonna 2023. Määrä väheni viidenneksellä edeltävästä vuodesta. Lämpö- ja voimalaitoksille sekä suurkiinteistöille toimitettujen pellettien määrä oli 262 000 tonnia. Kotitalouksien ja maatalouden käyttöön pellettejä toimitettiin 44 000 tonnia.

Pellettien merkitys suomalaisessa energiantuotannossa on pysynyt vähäisenä, ja ne ovat kattaneet puuenergian kokonaiskulutuksesta vain muutamia prosentteja.

Kuva: Erkki Oksanen, Luke

Puupellettien tuotanto ja kulutus Euroopassa

Bioenergy Europen tilastoinnin perusteella puupellettejä tuotettiin Euroopassa yhteensä 24,7 miljoonaa tonnia vuonna 2022. Puupellettien tuotanto Euroopassa on ollut tasaisessa kasvussa koko 2000-luvun. Puupellettien merkittävin tuottajamaa Euroopassa on Saksa. Vuonna 2022 sen tuotantomäärä oli 3,6 miljoonaa tonnia.

Vuonna 2022 puupellettien kulutus Euroopassa oli 33,4 miljoonaa tonnia. Kulutus väheni edeltävästä vuodesta 2,1 miljoonaa tonnia. Euroopassa pellettejä kulutettiin eniten Iso-Britanniassa, missä niitä poltettiin 7,8 miljoonaa tonnia. EU-alueella suurin pellettien kuluttajamaa oli Saksa 3,2 miljoonalla tonnilla.

Tietoa tilastosta

Tiedot puupellettien tuotannosta ja toimituksista kerätään suoraan pellettivalmistajilta. Vienti- ja tuontitiedot koostetaan Tullin ulkomaankauppatilastosta.